Sedmý ročník Opavského ROBOCUPU je úspěšně za námi!

Dne 28. 5. 2019 proběhl na akademické půdě Filozoficko-přírodovědcké fakulty Slezské univerzity v Opavě již sedmý ročník soutěže pro střední školy v programování robotů, Opavský ROBOCUP. Mezi 29 účastníky letošního ročníku organizátoři z Ústavu informatiky poznali i loňské účastníky, včetně vítězky minulého ročníku.

Program soutěže měl podobnou strukturu jako v minulých ročnících. Soutěžící si nejdříve vyslechli sadu přednášek, kde je lektoři blíže seznámili s taji programování a hlavně představili simulační prostředí Webots, ve kterém účastníci řešili soutěžní úlohu. Obecné informace o algoritmech a jejich výstavbě soutěžícím předala dr. Ciencialová, kurzem jazyka C/C++ provázel dr. Langer a o robotech a jejich ovládání, včetně seznámení s prostředím Webots promluvil dr. Martinů. Po přednáškách následovala dvouhodinovka, ve které už šlo skutečně do tuhého, soutěžící měli naučit robota hledat východ z bludiště.

Letošního úkolu se soutěžící zhostili velmi dobře a hodnotící komise měla při stanovování trojice vítězů velmi těžký úkol. Po několikerém přezkoumání řešení pětice žhavých kandidátů na první místa v soutěži dospěla komise k rozhodnutí a ředitel soutěže, doc. Cienciala mohl vyhlásit výsledky. Na prvním místě se umístil Matěj Husák z Obchodní akademie a Střední odborné školy logistické v Opavě, druhé místo ukořistil Libor Staněk ze Střední školy informačních technologií ve Frýdku-Místku a třetí místo obsadil Hynek Dráždil z Gymnázia v Ostravě–Zábřehu. Vzhledem k vyrovnaným výsledkům padlo rozhodnutí udělit drobné ceny i za čtvrté a páté místo, které obsadili Daniel Makovský ze Střední odborné školy NET OFFICE Orlová a loňská vítězka Martina Hanusová z GaSPŠEI z Frenštátu pod Radhoštěm.  Ceny udělaly vítězům skutečně radost. A co že se vlastně bojovalo? Hlavní cenou byl hardwarový firewall pro domácnosti a malé firmy od Check Pointu, včetně příslušných licencí, dále Apple Watch series 4, Apple AirPods s bezdrátovým nabíjecím pouzdrem, sluchátka Beets, repráčky, skládací klávesnice, powerbanky, USB flash disky a další drobné ceny.

A nakonec určitě patří velké poděkování sponzorům, bez kterých by Opavský ROBOCUP jen stěží mohl proběhnout. Letos jejich počet opět narostl – letos šlo o firmy Atos, Beskyd s.r.o., Check Point, Česká pošta, Internet Billboard, ICZ, Kvados a TRIWARE. Na financování se rovněž podílel Moravskoslezský kraj prostřednictvím projektu „Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního“ a projektu s názvem „Zvýšení kvality vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě ve vazbě na potřeby Moravskoslezského kraje“.

Comments are closed